UNEP - Program Ujedinjenih nacija za okoliš

Program Ujedinjenih nacija za okoliš (United Nations Environmnet Programme - UNEP) je glas za životnu sredinu u sistemu Ujedinjenih nacija. UNEP djeluje kao katalizator, zastupnik, pedagog i moderator u promovisanju mudrog korištenja i održivog razvoja okoliša globalno.

Polazeći od pomaganja vladama u formiranju državnih strategija biodiverziteta za pogon inovativnosti kroz Zelenu ekonomsku inicijativu (Green Economy Initiative), misija UNEP-a je da inspiriše i podrži nacije i zajednice u unaprjeđenju njihovog životnog kvaliteta, bez da ugrožava isti za buduće generacije. Da bi postigao svoju misiju, UNEP radi sa širokim spektrom partnera, uključujući UN organizacije, međunarodne organizacije, državne i poddržavne (subnacionalne) vlade, nevladine organizacije, privatni sektor i civilno društvo.

UNEP u Bosni i Hercegovini

Angažman na nivou države UNEP-a u Bosni i Hercegovini datira od 2009. godine kada je Agencija započela realizaciju zajedničkog programa UN-a o upravljanju okolišem sredinom u BiH, dok je UNEP Ured u Bosni i Hercegovini otvoren je u junu 2010. godine. U okviru Regionalnog ureda za Evropu, UNEP uredi u Beču i Sarajevu pomažu realizaciji Programa rada UNEP-a u Bosni i Hercegovini te u jugoistočnoj Evropi u cjelosti.

UNEP je od tada uspješno sarađivao sa vladama BiH u mnogim aktivnostima, uključujući i realizaciju procesa Samostalne procjene nacionalnih kapaciteta (National Capacity Self Assesment - NCSA), koji se pokazao kao dugo očekivana i uveliko priznata intervencija unutar države za ispunjenje njenih međunarodnih obaveza u oblasti okoliša, zatim pripremu Prvog izvještaja o stanju okoliša u Bosni i Hercegovini (State of Environment Report - SoER), kao i na nekoliko drugih projekata koji se bave implementacijom multilateralnih sporazuma za okoliš i upravljanje okolišem. UNEP je bio i ponosni organizator Evropske proslave Svjetskog dana zaštite okoliša 2012. godine, čiji domaćin je bilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.