Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih nacija (UNCT) u Bosni i Hercegovini čine trinaest fondova, programa i specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija (FAO, ILO, IOM, UNDP, UNFPA, UNEP, UNESCO, UNHCR, UNICEF, UNODC, UNV, UN Women, WHO), Bretton Woods institucije (Svjetska banka, MMF) i ICTY. Rad UNCT-a koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija, u okviru Jednog programa za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine, te predstavlja strateški programski i financijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih nacija i države.

 

 

 

 

Posljednje vijesti

 • Hljeb sa ukusom nade

  Za povratnički hljeb se često kaže da ima sedam kora, ali onaj koji Branka i Miroslav Arežina, mladi par povratnika u Bosansko Grahovo, nude kupcima u svojoj pekari je svjež, topao i ima jedan poseban ukus – ukus nade u bolju budućnost.

 • Generalni sekretar ističe multilateralizam i timski rad kao ključne za ostvarenje ciljeva Ujedinjenih nacija

  Prvog dana na dužnosti generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres je pozvao na timski rad, i u obraćanju osoblju svjetske organizacije u sjedištu u New York-u istakao da nije dovoljno da se "učini prava stvar, nego trebamo zaslužiti pravo da učinimo pravu stvar."

 • Obilježavanje Međunarodnog dana volontera u Bosni i Hercegovini

  Ovogodišnja tema IVD-a je rast online volontiranja i doprinos milijardu volontera cijelog svijeta u sklopu kampanje GlobalApplause (Globalni pljesak) koja prikuplja priče volonterskih organizacija šrom svijeta putem Facebook-a i Twitter-a.

 • Predstavljeni nacrti Zajedničkih radnih planova UN u BiH

  Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini predstavile su 29. i 30. novembra nacrte Zajedničkih radnih planova UN-a za razdoblje 2017. do 2018. godine bh. institucionalnim partnerima različitih nivoa vlasti, u okviru podrške provedbi Zajedničkog programa i budžetskog okvira UN-a za BiH (UNDAF).

 • Obilježen Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom

  Ambasada Države Palestine i Udruženje palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini su zvanično obilježili Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, 6. decembra/prosinca 2016. godine

 • Održana druga sjednica Zajedničkog upravnog odbora BiH i Ujedinjenih nacija

  Napredak u implementaciji „Agende 2030“ i Ciljeva održivog razvoja je bio u fokusu druge sjednice Zajedničkog upravnog odbora, tokom koje je naglašeno opredjeljenje institucija Bosne i Hercegovine u ostvarenju Ciljeva. Pored ove teme, tokom sastanka je razgovarano i o implementaciji „Zajedničkog programa i budžetskog okvira Ujedinjenih nacija za BiH 2015. – 2019. godine“.

 • Četvrta konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa

  Platforma za DRR BiH prepoznata je kao važan mehanizam za koordinaciju različitih aktera na polju DRR-a u BiH za sve građane. Tematski fokus konferencije bila je važnost procjene rizika i njeno korištenje pri planiranju i donošenju odluka.

 • Ljudska sigurnost na prvom mjestu: prezentirani rezultati zajedničkog UN projekta u Kantonu 10

  Na konferenciji, koja je održana 21. novembra u Sarajevu, prezentirani su rezultati projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10” koji zajednički provode četiri UN agencije - UNDP, UNICEF, UNHCR i IOM.

 • Zamislimo 2030. godinu zajedno

  "ZAMISLI 2030" je inicijativa UN tima u Bosni i Hercegovini zamišljena da promovira ciljeve održivog razvoja (skraćeno eng. SDGs) i globalnu Agendu 2030 kroz upotrebu pristupa ‘promišljanje o budućnosti’ (eng. strategic foresight) i korištenje inovativnog i interaktivnog SDG konsultacijskog alata sa elementima i dinamikom društvene igre kroz koji učesnici stvaraju zajedno i na veoma demokratičan način pronalaze kreativna rješenja oko nekog odabranog razvojnog cilja ili nekog konkretnog zadatka ili problema.

 • Poruka generalnog sekretara povodom Međunarodnog dana tolerancije

  Ne dopustimo da budemo isprovocirani, niti da idemo na ruku onima koji rastu na mržnji i donose strah u naša društva. Globalni izazovi današnjice nas trebaju podstaći da odbacimo način razmišljanja u kojem smo "mi" protiv "njih". Gledajmo na svijet i sve mogućnosti koje nam on pruža kroz prizmu "nas, naroda".