Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih nacija (UNCT) u Bosni i Hercegovini čine trinaest fondova, programa i specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija (FAO, ILO, IOM, UNDP, UNFPA, UNEP, UNESCO, UNHCR, UNICEF, UNODC, UNV, UN Women, WHO), Bretton Woods institucije (Svjetska banka, MMF) i ICTY. Rad UNCT-a koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija, u okviru Jednog programa za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine, te predstavlja strateški programski i financijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih nacija i države.

 

 

 

 

Posljednje vijesti

 • Broj prisilno raseljenih prešao 68 miliona prošle godine – neophodan novi globalni dogovor za izbjeglice

  U svom godišnjem izvještaju Globalni trendovi, koji je danas objavljen, UNHCR, Agencija UN-a za izbjeglice navodi da je krajem 2017. godine u svijetu ukupno raseljeno 68.5 miliona ljudi. Među njima je 16.2 miliona onih koji su prošle godine raseljeni prvi put. To ukazuje na ogroman broj ljudi u pokretu i znači da se svakoga dana raseljava novih 44.500 osoba ili jedna osoba svake dvije sekunde.

 • Preduzeća igraju izuzetno važnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

  Više od 400 predstavnica i predstavnika svih nivoa vlasti, poslovne i akademske zajednice, je organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a implementira tim Ujedinjenih nacija u BiH

 • Ciljevi održivog razvoja u fokusu dvodnevnih konsultacija

  Kako bi se promovisalo bolje razumijevanje ciljeva održivog razvoja, te započela diskusija i planiranje na više nivoa na ovu temu, Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini uz stručnu podršku šireg razvojnog sistema UN-a organiziraju konsultacije sa svim nadležnim institucijama i organizacijama. Dvodnevne konsultacije u Sarajevu se održavaju u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u BiH.

 • Internship opportunity - UNHCR Sarajevo

  The Regional Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) for South Eastern Europe, is currently looking for a talented and highly motivated candidate with an outstanding interest to perform an internship in the field of Administration.

 • Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslav Jenča okončao posjetu BiH

  Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslav Jenča je 07. i 08. marta posjetio Bosnu i Hercegovinu kako bi se sastao sa članom Predsjedništva gospodinom Mladenom Ivanićem i drugi, predstavnicima Predsjedništva, predsjedavajućim Nikolom Lovrinovićem i članovima Komiteta za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, pomoćnikom ministra spoljnih poslova gospodinom Josipom Brkićem, visokim predstavnikom gospodinom Valentinom Inzkom, predstavnicima Vijeća za implementaciju mira, šefom Misije OSCE-a gospodinom Bruce Berton-om i predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnog društva.

 • Profesionalno izvještavanje o izbjeglicama i migracijama je dio rješenja

  Kao odgovor na interes medija zbog povećanog broja izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, UNHCR i IOM su organizirali zajednički sastanak sa predstavnicima medija u BiH u Sarajevu 20. februara 2018. godine.

 • "Budućnost u fokusu, pomirenje u regionu kao prioritet", poruka je Adama Dieng-a Zapadnom Balkanu

  Nakon dvanaestodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida je pozvao na intenzivne napore kojima će se pomirenje i prevencija staviti u fokus.

 • Konkurs / natječaj: Novinarski doprinos informisanju i promociji Ciljeva održivog razvoja u BiH

  Ujedinjene nacije u BiH objavljuju konkurs za novinarski doprinos informisanju o Ciljevima održivog razvoja u BiH i njihovoj promociji, koji je otvoren za sve novinare/novinarke čiji su radovi objavljeni u bh. medijima ili putem Internet kanala tokom perioda od 01. januara 2017. godine do 31. decembra 2017. godine

 • "Signal za uzbunu cijelom svijetu"

  U novogodišnjoj poruci, generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres poziva na jedinstvo unutar globalne zajednice kako bi se odgovorilo na izuzetne izazove i odbranile zajedničke vrijednosti.

 • UNICEF: Učiniti digitalni svijet sigurnijim za djecu - uz povećavanje pristupa internetu čime bi se pomoglo najugroženijim

  Uprkos masivnom prisustvu djece u online prostoru - 1 od 3 korisnika interneta u svijetu su djeca - premalo se radi na njihovoj zaštiti od opasnosti u digitalnom svijetu, te na povećanju njihovog pristupa sigurnim online sadržajima, rečeno je godišnjem izvještaju UNICEF-a, objavljenom 11 decembra.