Ka stvaranju svijeta u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti - konferencija o ciljevima održivog razvoja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je istaknuo da pitanja održivog razvoja moraju animirati sve sfere društva - i javni i privatni sektor, te nevladine organizacije i civilno društvo.


4. konferencija Platforme dijaloga posvećena implementaciji ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini je održana u Sarajevu u organizaciji Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija (UN) u BiH.

Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i značaj opredjeljenja da zemlja u potpunosti preuzme odgovornost za ciljeve su bili u fokusu konferencije kojoj su prisustvovali specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasadori Njemačke, Švicarske, Švedske, specijalni izaslanik za ciljeve održivog razvoja, ministrica odbrane BiH, kao i predstavnici svih nivoa vlasti, lokalni poduzetnici i predstavnici organizacija civilnog društva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je istaknuo da pitanja održivog razvoja moraju animirati sve sfere društva - i javni i privatni sektor, te nevladine organizacije i civilno društvo.

"Predsjedništvo BiH je početkom godine zadužilo Savjet ministara da zajedno sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali te stvari kod nas još ne privlače dovoljnu pažnju i očigledno se puno više napora posvećuje nekim drugim, a ne suštinskim temama. To treba da bude primjer i vodilja kuda neko društvo, odnosno neka zemlja treba da ide i kako se približiti opšteprihvatljivim normama u svijetu", rekao je Ivanić.  Predsjedavajući Predsjeništva BiH je naglasio da bi ovaj dokument trebao biti koncept kuda neka zemlja ide i kako se približava normama koje bi trebale biti općeprihvaćene u svijetu te da je to globalni koncept u kojem pravcu društvo treba da se razvija. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su Ujedinjene nacije u BiH organizirale ovu konferenciju, te na taj način izvršile pritisak na institucije vlasti u BiH da se bave ovim poslom.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu, podsjetila je da su države članice UN-a 2015. godine usvojile Agendu 2030 koja je formulirana u 17 ciljeva održivog razvoja kao novi, globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i okolišni elementi integrirani u jednu sveobuhvatnu razvojnu strategiju. BiH prihvatila sve ove ciljeve 2015. godine, čime je postala potpisnica ove agende.  

„Agenda 2030 i njenih 17 ciljeva predstavljaju "Agendu nade", koja treba doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, boljoj zaštiti okoliša, suočavanju s klimatskim promjenama, te treba dovesti do značajnih partnertstava koja će voditi do postizanja ovih ciljeva u cijelom svijetu.“ kazala je Sinanoglu.  Pojasnila je da bi ovih 17 ciljeva trebali doprinijeti ostvarenju održivog razvoja u BiH, a ljude u BiH bi trebalo informirati o ciljevima održivog razvoja, te pokrenuti djelovanje u svim sektorima društva, vladinim i nevladinim organizacijama, civilnom i privatnom sektoru, tako da svi rade zajedno u partnerstvu. Istakla je da spomenuti ciljevi nisu bitni samo za nerazvijene već i za razvijene zemlje.

Švicarski specijalni izaslanik za ciljeve održivog razvoja ambasador Michael Gerber istakao je da je Agenda 2030 najsveobuhvatnija i najraznovrsnija agenda ove vrste koju je svijet ikada imao. Gerber je naglasio da je to agenda koja se bavi ekonomskim sektorom, ali i ekološkim i socijalnim izazovima, a što je najvažnije, ona integrira pitanja mira, stabilne i dobre vlasti  te dobrog upravljanja.

O značaju ciljeva održivog razvoja za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve zemlje svijeta, su govorili Nj. E. ambasador Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Nj.E. Christiane Constanze Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, Nj.E. ambasador Michael Gerber, švicarski specijalni izaslanik za ciljeve održivog razvoja, gosp. Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO u Sarajevu, gosp. Victor Olsavsky, šef kancelarije SZO u BiH, gospođa Jelena Knezević, načelnica Odjela za održivi razvoj i integralno upravljanje priobaljem, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Envesa Hodžić-Kovač, specijalistica za razvoj, istraživanja i M&E, UN u BiH, gosp. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za bilateralne odnose, Prof. Dr. Elvir Čizmić, prodekan za naučno-istraživački rad, doktorski studij i projekte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gosp. Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, gosp. Edin Mehić, su-osnivač Networks-as, gosp. Zoran Zeljko, Director, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, gospođica Jovana Bjelaković, zamjenica direktora, Smart Office Banja Luka, gosp. Armin Talić, generalni direktor BIT Alijanse i rukovodilac Centra za preduzetništvo i upravljanje znanjem Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i Emina Bečić, voditeljica programa, udruženje Infohouse.

 

SDG Conference in Sarajevo 03 April 2017

Konferencija o ciljevima održivog razvoja