Stanje svjetske populacije 2017. godine

Samo oko polovine žena na svijetu radi plaćene poslove

Na globalnom nivou, žene zarađuju 77 odsto iznosa koji zarađuju muškarci

Tri od pet žena širom svijeta nema porodiljsko odsustvo, a mnoge plaćaju „kaznu za materinstvo“

 

UJEDINJENE NACIJE, Njujork, 17. oktobar 2017. – Ako se hitno ne počne rješavati problem nejednakosti, a najsiromašnije žene ne osnaže kako bi mogle donositi sopstvene odluke o svojim životima, zemlje se mogu suočiti s nemirima i prijetnjama miru i razvojnim ciljevima, navodi se u izvještaju Stanje svjetskog stanovništva 2017. godine, koji je danas objavio Populacioni fond Ujedinjenih nacija, UNFPA.

Troškovi nejednakosti, između ostalog u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, mogu da se prošire na ciljeve cijele globalne zajednice, dodaje se u novom izvještaju UNFPA pod nazivom „Odvojeni svjetovi: Reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava u doba nejednakosti“.

Neobezbjeđivanje usluga reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice, najsiromašnijim ženama može oslabiti ekonomiju i potkopati napredak u ostvarivanju najbitnijeg cilja održivog razvoja, a to je eliminacija siromaštva.

Ekonomska nejednakost pojačava druge nejednakosti, a i sama biva pojačana njima, što između ostalog uključuje i nejednakosti u oblasti ženskog zdravlja, gdje samo nekolicina privilegovanih žena može kontrolisati sopstvenu plodnost i na taj način razviti vještine, postati dio plaćene radne snage i steći ekonomsku moć.

„Nejednakost u zemljama danas nije samo pitanje onih koji imaju i onih koji nemaju“, kaže Izvršna direktorica UNFPA dr Natalia Kanem. „Nejednakost je sve više i pitanje onih koji mogu i onih koji ne mogu. Siromašne žene koje ne raspolažu sredstvima za donošenje sopstvenih odluka o veličini porodice ili su lošeg zdravstvenog stanja zbog neadekvatnog reproduktivnog zdravlja čine većinu među onima koji ne mogu“.

U većini zemalja u razvoju, najsiromašnije žene imaju najmanje mogućnosti za planiranje porodice, najmanji pristup prenatalnoj njezi i najveću stopu porođaja bez pomoći ljekara ili babice.

Ograničen pristup planiranju porodice znači 89 miliona neželjenih trudnoća i 48 miliona abortusa  godišnje u zemljama u razvoju. Ovo ne samo da ugrožava zdravlje žena, već im i ograničava mogućnosti da se zaposle ili zadrže posao i tako napreduju ka finansijskoj nezavisnosti, navodi se u izvještaju.

Nemogućnost pristupa srodnim uslugama, kao što je pristupačna briga o djeci, takođe predstavlja prepreku ženama da potraže posao van kuće. Kad su u pitanju žene koje imaju posao, odsustvo plaćenog porodiljskog odsustva i diskriminacija koju poslodavci praktikuju prema ženama koje zatrudne praktično predstavljaju kaznu za materinstvo, zbog čega su mnoge žene dovedene u situaciju da moraju birati između karijere i roditeljstva.

„Zemlje koje žele rješavati pitanje ekonomske nejednakosti mogu početi tako što će rješavati druge nejednakosti, npr. u oblasti reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava, te rušiti društvene, institucionalne i druge prepreke koje ženama onemogućavaju da ostvare svoj puni potencijal“, kaže dr Kanem.

Izvještaj UNFPA preporučuje da se fokus usmjeri na „one koji su najdalje od prvih“, u skladu s planom Ujedinjenih nacija za postizanje održivog razvoja i inkluzivnih društava od 2030. godine. Program održivog razvoja do 2030. „predviđa bolju budućnost u kojoj ćemo kolektivno rušiti barijere i ispravljati razlike“, navodi se u izvještaju. „Cilj treba da bude smanjenje svih nejednakosti. Neki od najsnažnijih doprinosa mogu nastati kao rezultat ostvarivanja ... reproduktivnih prava žena“.

O Populacionom fondu Ujedinjenih nacija
UNFPA je vodeća agencija UN-a koja radi u pravcu stvaranja svijeta u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porođaj siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen. UNFPA radi sa milionima žena i mladih ljudi u 155 zemalja i teritorija.

Pratite UNFPA na twitteru, facebooku i instagramu

Za više informacija, kontaktirajte:
Omar Gharzeddine: Tel .: +1 212 297 5028; gharzeddine@unfpa.org;
Richard Kollodge: Tel .: +1 212 297 4992; kollodge@unfpa.org
www.unfpa.org/swop