Saopštenje g. Adama Dienga, specijalnog savjetnika UN-a za prevenciju genocida, povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske da se zatraži stavljanje van snage Izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine

Specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida  Adama Dieng je izrazio zabrinutost povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske od 14.augusta/kolovoza, kojom se poziva na odbacivanje Izvještaja Komisije za Srebrenicu usvojenog 2004. godine.

“Odbacivanje nalaza Komisije je korak unazad za Bosnu i Hercegovinu. Ono podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih grupa tokom rata u periodu 1992-1995. godine. Nadalje, vrijeme donošenja ove odluke će vjerovatno prouzrokovati dodatne napetosti prije opštih izbora 7. oktobra/listopada i naštetiti naporima za izgradnju dugotrajne stabilnosti i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.”   

Komisija, koja je ustanovljena od strane Vlade Republike Srpske 2003. godine, je ustanovila da je od 10. do 19. jula/srpnja 1995. godine, između 7000 i 8000 bosanskih muslimana nestalo na području Srebrenice, i da je više hiljada bosanskih muslimana ubijeno, na način koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Mnogi od komisijskih nalaza su verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih, i stranih sudova. Dva međunarodna suda, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, su zaključila da je masakr bosanskih muslimana u Srebrenici zločin genocida.

Tokom svoje posjete Balkanu u februaru/veljači 2018. godine, specijalni savjetnik Dieng je naglasio da je “evidentno da se događaji iz prošlosti koriste u političke svrhe. Nepovjerenje i izravno neprijateljstvo između političkih lidera koji predstavljaju različite konstitutivne narode sprječavaju bilo kakav značajniji napredak prema pomirenju”. Izrazio je zabrinutost odbacivanjem sudskih presuda, glorificiranjem ratnih zločinaca i njihovih zločina, imenovanjima osuđenih ratnih zločinaca na javne pozicije, i negativni utjecaj koji ovakvi razvoji situacije imaju na proces izgradnje mira u državi.

 

https://www.un.org/sg/en/content/sg/note-correspondents/2018-08-16/note-correspondents-statement-adama-dieng-united-nations