Priroda je u fokusu Svjetskog dana okoliša 2017!

Predstavnici vlasti i nevladinih organizacija iz različitih oblasti, spremnih da stanu #UzPrirodu, okupit će se 5. juna 2017. godine u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine na ceremoniji obilježavanja Svjetskog dana okoliša u Sarajevu.

Događaj u Botaničkoj bašti je organizovan od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, podržan od strane UN programa za okoliš i potpomognut od strane McCann Sarajevo. Kroz proces proglašavanja prirodno vrijednih područja širom zemlje zaštićenim, pomoći će se da Bosna i Hercegovina udvostruči procenat teritorije pod zaštitom na više od 4%. Nova zaštićena područja prikazana na mapi su označena narandžastom bojom dok su postojeća označena sivom. Ova incijativa koja je dio projekta UN programa za okoliš i Globalnog fonda za okoliš omogućit će ljudima da se još više povežu sa prirodom uživajući u njenim koristima.  

Od planinskih vrhova pa do Jadranskog mora, vrijedni termalni izvori, kukci i inseketi, biljke i ribe jedinstveni za ovo područje, čine Bosnu i Hercegovinu  istinskom raznicom biodiverziteta.   

U okviru obilježavanja Svjetskog dana okoliša ove godine, bit će obezbijeđen i besplatan ulaz u zaštićena područja Kantona Sarajevo – omogućavajući građanima da istražuju prirodne ljepote u svom okruženju.

Međutim, kao što svi znamo otkrivanje prirodnih ljepota može tražiti malo više strpljenja – npr. dok čekamo neku nestašnu ptičicu da se  ponovo pojavi ili dok istražujemo podzemlje u potrazi za novim vrstama gljiva.

Na isti način, da bi potakli novinare u otkrivanju novih priča o povezanosti s prirodom, 31. maja 2017 godine UN program za okoliš i partneri iz Komunikacijske grupe UN-a organizovali su medijsku radionicu u Školi prirode u selu Šabići na planini Bjelašnici, budućem zaštićenom području, na kojoj je bilo riječi o stanju prirode u Bosni i Hercegovini i ulozi medija u ispravnom komuniciranju njenih vrijednosti.

Škole širom svijeta su pozvane da potaknu kod svojih učenika ljubav i poštivanje prema prirodi, držeći lekcije na otvorenom za Svjetski dan okoliša – u Bosni i Hercegovini, više desetaka škola obavezalo se da će na  taj dan organizovati predavanja u prirodi, “zelene” performanse, likovne radionice ili akcije sadnje drveća.


Tema Svjetskog dana okoliša  za 2017 godinu – koji je najveći dogođaj UN-a za podizanje svijesti i akcija za za našu planet je – “povezivanje ljudi sa prirodom”. Otkrijete koja su dešavanja za Svjetski dan okoliša posjećujući UNEP-ov globalni sajt ovdje.