Poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija

27. januar 2017.godine

Danas odajemo počast žrtvama holokausta, neuporedivoj tragediji u ljudskoj historiji.
Svijet ima obavezu da se prisjeti da je holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod i mnogi drugi narodi.

Bila bi opasna greška razmišljati o holokaustu samo kao rezultatu gubitka razuma grupe nacističkih zločinaca. Naprotiv, holokaust je bio kulminacija višestoljetne mržnje, prebacivanja krivice i diskriminacije usmjerene prema Jevrejima - onoga što danas nazivamo antisemitizam.

Tragično, i suprotno našoj odlučnosti, antisemitizam i dalje postoji i raste. Vidimo i izuzetno uznemirujući porast ekstremizma, ksenofobije, rasizma i anti-muslimanske mržnje. Iracionalnost i netolerancija su se vratili.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima utkanim u Povelji Ujedinjenih nacija i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Mi nikada ne smijemo ostati suzdržani ili ravnodušni prema ljudskoj patnji.

Moramo uvijek braniti ugrožene i dovesti mučitelje pred lice pravde.

I kao što tema ovogodišnjeg obilježavanja naglašava, bolja budućnost ovisi o obrazovanju.
Nakon strahota 20. vijeka, ne bi trebalo biti mjesta za netoleranciju u 21. vijeku.  Ja vam garantujem da ću kao generalni sekretar Ujedinjenih nacija biti u prvim redovima borbe protiv antisemitizma i svih drugih oblika mržnje.

Izgradimo budućnost dostojanstva i jednakosti za sve, i na taj način odajmo počast žrtvama holokausta koje nikada nećemo dozvoliti da budu zaboravljene.