Izložba dječijih radova u centru Sarajeva: Odraz svijeta kakvim ga djeca vide, svijeta za koji se treba boriti”

Photo: zasvakodijete.ba

Na platou ispred Katedrale u Sarajevu otvorena je izložba fotografija ‘Moje mjesto pod suncem’ koja otkriva svijet kakvim ga vide djeca iz općina/opština Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice i Brčko Distrikta koja su učestvovala na inkluzivnim foto-radionicama.

“Fotografije koje ovdje imate priliku vidjeti napravila su djeca, i ono što na njima vidite pravi je odraz svijeta, onakvog kako ga djeca žive i kako ga vide. Svijet koji bi oni stvorili svijet je za kakav se treba boriti”, kazao je na otvaranju fotograf Amer Kapetanović, koji je zajedno sa fotografima Harisom Čalkićem, Dejanom Đurićem, Željkom Budimirom Kekom i Dženatom Drekovićem imao priliku raditi s djecom na radionicama.

Inkluzivne Foto radionice u 10 opština su okupile oko stotinjak djece školskog uzrasta, iz različitih socijalnih okruženja. Cilj je bio obučiti djecu osnovama fotografije, te im omogućiti da i na taj način izraze svoje viđenje okruženja, svoje želje i potrebe. Istovremeno je cilj ukazati široj javnosti na neophodnost učešća djece, osobito one iz ugroženih grupa, u svim aspektima društvenog života.

“Djeca su nam se kroz ove fotografije obratila, iznijela svoja mišljenja i želje. Na nama je da ih pogledamo, saslušamo i pokušamo na njih odgovoriti”, kazao je predstavnik UNICEF-a za BiH Dr. Aynam Abulaban, a zadovoljstvo viđenim istakao je i Olivier Mouquet, šef operacija UNHCR-a u BiH koji je prisutne upoznao sa nekim od ključnih aspekata projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Projekat finansira Evropska unija – u iznosu od 7 miliona eura kroz program IPA 2012, a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih općina u Bosni i Hercegovini. Projekat je započeo u 2014. godini i provodit će se do kraja 2016. godine u općinama Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina, Živinice, Mostar, Foča te Brčko Distriktu.

“Djeca kroz fotografiju pokazuju svoje snove, želje i promjene koje žele postići, i to se na ovoj izložbi vidi. Sretni smo što smo imali priliku putem našeg projekta podrške trajnim rješenjima u okviru Aneksa VII, osigurati podršku za ovakav projekt”, kazao je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH Massimo Mina.

Partneri u implementaciji projekta su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD), te Udruženje Vaša prava BiH (VP).

Fokus djelovanja UNICEF-a u okviru Projekta je na jačanju socijalne zaštite i inkluzije djece u sektorima socijalne zaštite, obrazovanja i ranog rasta i razvoja, te kroz unapređenje mehanizama učešća djece u društvenom životu.