Oporavak od poplava

 Factsheet - UNCT response to floods (PDF) June 2014UNCT Odgovor na poplave u Bosni i Hercegovini, jun 2014

U maju, 2014. godine, najobilnije ikad zabilježene padavine su uzrokovale poplave koje su pogodile milion stanovnika Bosne i Hercegovine, te nanijele štete infrastrukturi, privredi, domaćinstvima, farmama i usjevima. Kao odgovor na obilne padavine i poplave koje su pogodile čitavu državu, Ujedinjene nacije u BiH su zamoljene da pomognu u koordinaciji međunarodne pomoći, kako bi se osigurala brza i učinkovita mobilizacija resursa.

 

Još od početka ove nepogode, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su blisko sarađivale sa vladama na svim nivoima i kriznim štabovima u čitavoj državi.

 

Zajedno sa Evropskom unijom i Svjetskom bankom omogućili smo tehničku podršku vlastima Bosne i Hercegovine u razvoju Procjene potreba za opravkom i sanacijama.

 

UN agencije su radile na uspostavljanju normalnih životnih uslova, podržavanju lokalne ekonomije i povećavanju otpornosti na prirodne katastrofe u više od 60 opština pogođenih poplavama.

 

UN agencije su koordinisale i implementirale EU Program za oporavak od poplava (43,5 miliona evra) i UN Program oporavka od poplava „Danas za nas“ (22,6 miliona USD).

 

 

 

 

Faza odgovora na poplave

 

  • Agencije UN-a obezbijedile su ukupno 9,7 miliona američkih dolara hitne humanitarne pomoći i podršku sanaciji neposredno nakon nepogode,
  • Prvi avion UN-a, sa opremom za hitne slučajeve, sletio je 19. maja, a nakon toga je došlo još 5 aviona i kamiona,
  • UN-ova mreža regionalnih kancelarija je omogućila pružanje potrebne pomoći za oko 40 poplavljenih opština,
  • UN su podržale koordinaciju međunarodne humanitarne pomoći, osigurale tehničku stručnost za odgovor na poplave i procjenu stanja.

 

 

Faza oporavka

 

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su implementirale dva programa oporavka od poplava:

 

  • EU Program oporavka od poplava koji su implementirali Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF). Vrijednost Programa je bila 43,5 miliona evra.