Cilj 14: Očuvanje vodenog svijeta

Lokalni ribarski brodić u vodama ostrva Atauro, Istočni Timor. Photo Martine Perret/UN

Zaštiti i održivo koristiti okeane, mora i morske resurse

Svjetski okeani - njihova temperatura, hemija, struje i život - pokreću globalne sistema koji čine Zemlju pogodnom za ljudsku vrstu. Način na koji upravljamo ovim vitalnim resursom od suštinskog je značaja za čovječanstvo u cjelini, ali i kao protivteža posljedicama klimatskih promjena.

Život više od  tri milijarade ljudi zavisi od morskog i priobalnog  biodiverziteta. Međutim, danas je 30% svjetskog ribljeg fonda izloženo pretjeranoj eksploataciji, što je značajno ispod nivoa na kom se može ostvariti održiv prihod.

Isto tako, okeani apsorbuju oko 30% ugljen-dioksida koji proizvede čovjek, a danas vidimo da je došlo povećanja kiselosti okeana za 26% od početka industrijske revolucije. Zagađenje mora, koje najvećim dijelom uzrokuju kopneni izvori, dostiže alarmantan nivo: u prosjeku, na svakom kvadratnom kilometru okeana nalazi se 13.000 komada plastičnog otpada.

Ciljevi održivog razvoja daju okvir za održivo upravljanje i zaštitu morskih i priobalnih ekosistema od zagađenja sa kopna, kao i saniranje posljedica acidifikacije okeana. Bolje očuvanje i održiva eksploatacija okeanskih resursa u skladu sa međunarodnim pravom takođe će pomoći da se ublaže određeni izazovi u vezi sa okeanima.

Zaštita okeana jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrisani pristup.

Saznajte više o zadatim rezultatima za Cilj 14.