Dobro došli na stranicu Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

Saznajte više o Ciljevima održivog razvoja

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih nacija (UNCT) u Bosni i Hercegovini čine trinaest fondova, programa i specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija (FAO, ILO, IOM, UNDP, UNFPA, UNEP, UNESCO, UNHCR, UNICEF, UNODC, UNV, UN Women, WHO), Bretton Woods institucije (Svjetska banka, MMF) i ICTY. Rad UNCT-a koordinira Ured UN rezidentne koordinatorice, u okviru Jednog programa za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine, te predstavlja strateški programski i financijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih nacija i države.

Izdvojene vijesti i priče

 • Saradnja u fokusu sastanka posvećenog Ciljevima održivog razvoja

  Saradnja u fokusu sastanka posvećenog Ciljevima održivog razvoja

  Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika u BiH i Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH su 08. februara održali sastanak na temu procesa pristupanja Evropskoj uniji i Ciljeva održivog razvoja u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu.

 • Bosna i Hercegovina unaprjeđuje vještine za procjenu šteta od prirodnih nepogoda

  Bosna i Hercegovina unaprjeđuje vještine za procjenu šteta od prirodnih nepogoda

  Poplave, klizišta, suša, oluje, zemljotresi i šumski požari... Bosna i Hercegovina je podložna prirodnim nepogodama koje ugrožavaju poljoprivredu. Uz podršku Vlade Švicarske, FAO je 08. februara na Jahorini organizirao konferenciju na temu „Smjernice za procjenu potreba nakon prirodnih nepogoda” na kojoj su prezentirani nalazi i preporuke za unaprjeđenje dosadašnjih metoda procjene šteta i gubitaka u području poljoprivrede.

 • Poziv za nominacije: nagrada Ujedinjenih nacija za javnu službu u 2017. godini

  Poziv za nominacije: nagrada Ujedinjenih nacija za javnu službu u 2017. godini

  U periodu do 28. februara UN primaju nominacije za nagradu UN-a za javnu službu (UNPSA) u 2017. godini, sa ciljem promocije i prepoznavanja inovacija i izvrsnosti u javnim uslugama koje podržavaju implementaciju Agende 2030 za održivi razvoj. Cilj agende je poticanje prosperiteta širom svijeta i osiguravanje da tokom tog procesa niko nije zaboravljen.

 • Poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

  Poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

 • Kupreški sir izlazi na strana tržišta

  Kupreški sir izlazi na strana tržišta

  Agrarno-trgovačka zadruga BH Milch proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira počela je krajem 2014. godine. U svega nekoliko mjeseci značajno su povećali obim proizvodnje i razvili asortiman od pet vrsta sireva, u čemu im je pomogao zajednički projekat UN agencija u Kantonu 10.

 • Hljeb sa ukusom nade

  Hljeb sa ukusom nade

  Za povratnički hljeb se često kaže da ima sedam kora, ali onaj koji Branka i Miroslav Arežina, mladi par povratnika u Bosansko Grahovo, nude kupcima u svojoj pekari je svjež, topao i ima jedan poseban ukus – ukus nade u bolju budućnost.

Posljednje vijesti