Dobro došli na stranicu Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

Saznajte više o Ciljevima održivog razvoja

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih nacija (UNCT) u Bosni i Hercegovini čine trinaest fondova, programa i specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija (FAO, ILO, IOM, UNDP, UNFPA, UNEP, UNESCO, UNHCR, UNICEF, UNODC, UNV, UN Women, WHO), Bretton Woods institucije (Svjetska banka, MMF) i ICTY. Rad UNCT-a koordinira Ured UN rezidentne koordinatorice, u okviru Jednog programa za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine, te predstavlja strateški programski i financijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih nacija i države.

Izdvojene vijesti i priče

 • Tri od četiri osobe koje pate od teške depresije ne primaju adekvatnu terapiju

  Tri od četiri osobe koje pate od teške depresije ne primaju adekvatnu terapiju

  Svjetski dan zdravlja 2017. godine se fokusira na depresiju, drugi najveći kontributor onesposobljenju ili gubitku zdravlja, te vodeći uzrok za 128.000 samoubistava svake godine u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije. Bez obzira što je veoma česta i pogađa svakoga u bilo kojoj fazi života, depresija je još uvijek nedovoljno prepoznata i nedovoljno tretirana. Stoga postoji potreba da se pokrene dijalog i krene u rješavanje stigma koja je povezana s ovim onesposobljenjem.

 • Ka stvaranju svijeta u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti - konferencija o ciljevima održivog razvoja

  Ka stvaranju svijeta u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti - konferencija o ciljevima održivog razvoja

  Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i značaj opredjeljenja da zemlja u potpunosti preuzme odgovornost za ciljeve su bili u fokusu konferencije kojoj su prisustvovali specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasadori Njemačke, Švicarske, Švedske, specijalni izaslanik ...

 • Govor rezidentne koordinatorice UN-a na konferenciji posvećenoj Ciljevima održivog razvoja u Sarajevu

  Govor rezidentne koordinatorice UN-a na konferenciji posvećenoj Ciljevima održivog razvoja u Sarajevu

  "U svijetu u kojem ne manjka konflikta i nesigurnosti, Agenda 2030 je takođe i agenda za mir. Ona predstavlja priznanje da razvoj i mir idu ruku pod ruku. Ne možete ostvariti jedno osim ako ne ostvarite i drugo."

 • Svjetski dan voda 2017

  Svjetski dan voda 2017

  Gotovo 1,8 milijarda ljudi nema pristup čistoj vodi za piće, izlažući se svakodnevno opasnosti da obole od kolere, dizenterije, tifusa i polia. Ciljevi održivog razvoja uključuju omogućavanje pristupa čistoj i zdravoj vodi za sve ljude na planeti do 2030. godine, čime je fokus stavljen na vodu kao ključno pitanje u borbi za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva.

 • „Razglednice iz budućnosti“ nagrađene na Međunarodni dan sreće

  „Razglednice iz budućnosti“ nagrađene na Međunarodni dan sreće

  Najmlađa nagrađena autorka je sedmogodišnja Fatima Kadić čija je vizija budućnosti svijet bez podjela. „Ja želim da moji drugari idu zajedno u školu. Mi se družimo i igramo zajedno dok ne idemo u školu, ali smo rastavljeni za vrijeme nastave“, izjavila je Fatima primajući nagradu.

 • Saradnja u fokusu sastanka posvećenog Ciljevima održivog razvoja

  Saradnja u fokusu sastanka posvećenog Ciljevima održivog razvoja

  Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika u BiH i Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH su 08. februara održali sastanak na temu procesa pristupanja Evropskoj uniji i Ciljeva održivog razvoja u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu.

Posljednje vijesti